Kosmetika na dovolenou: Na co nezapomenout

Čas dovolených je tady. A s ním přichází i balení kufrů, tašek nebo batůžků a snaha nenechat nic důležitého doma, ale zároveň se pohodlně vejít do vybraného zavazadla. Kromě zubního kartáčku a sprchového gelu se rozhodně vyplatí přibalit si i další kosmetické produkty, protože naše pokožka, vlasy nebo nehty dostávají na slunci, v horách i pod stanem v přírodě zabrat.

Základní pravidlo: Maximální péče v minimálním balení

Výrobci kosmetiky naštěstí na cestování myslí, a tak v dnešní době už není problém sehnat řadu produktů v malém, cestovním balení. Případně si lze samozřejmě uschovat malé lahvičky od vzorků či jiných přípravků, a až nastane váš dovolenkový čas, můžete si do nich přelít z původního balení vaši oblíbenou kosmetiku.

Doma také nechte vaše produktové kosmetické řady a poohlédněte se spíše po výrobcích “dva v jednom”. I když se běžně doporučují právě jednotlivé přípravky, na dovolenou jsou ty multifunkční prostě praktičtější. Také se rozhodněte, bez které kosmetiky se dočasně obejdete. Co ale určitě nezapomenout?

Ochranný sluneční faktor na prvním místě

Základem je kvalitní opalovací přípravek s ochranným slunečním faktorem (SPF) vhodným pro váš fototyp. Krém, sprej nebo jinou formu “opalováku” nesmíte hlavně v létě vynechat, ať už jedete kamkoliv. Přibalte si i přípravek po opalování a ideálně také, pokud se vám slunění vymkne kontrole, pečující přípravek s D-panthenolem pro spálenou pokožku. O tom, aby se z vysněné bronzové pokožky nestala červená noční můra, píšeme tady.

Vysušené rty jsou nejen nehezké, ale také nepříjemné. Proto by ve vaší kosmetické taštičce neměl chybět balzám na rty se SPF. I rty jsou na sluneční záření citlivější, a tak je vhodné mazat je po koupání, po jídle a pití a průběžně během dne, když si vzpomenete. 

Stejně tak se hodí krém na ruce a nehty se SPF. Noste jej s sebou a průběžně své ruce i nehty promašťujte, abyste jim vynahradili pobyt na slunci, časté mytí nebo používání dezinfekční gelů (mimichodem, ty na dovolenou přibalte také) či námahu při sportu a dalších venkovních aktivitách. Dopřáváte jim tak hydrataci i ochranu před předčasným stárnutím či tolik obávanou rakovinou kůže.

Jak nezanedbat vlasy ani pleť

Ochranu si zaslouží i vaše vlasy, které jsou v létě neméně zatěžované. Přibalte si zmenšené balení vašeho oblíbeného šamponu a kondicionéru. Pokud se vydáváte pod stan nebo do přírody, můžete vyzkoušet suchý šampon nebo bezoplachový kondicionér. Seženete i vlasovou kosmetiku vhodnou přímo na léto, která chrání vaše vlasy před slunečními paprsky nebo mořskou solí.

Také na dovolené by měla být samozřejmostí rutinní péče o pleť. Ať už budete používat líčidla, anebo nikoliv, nezapomínejte ráno i večer odstranit nečistoty, které na pleti ulpívají. Vystačíte si s vlhčenými ubrousky, případně využijte cestovní balení micelární vody. Přibalte si také hydratační krém vhodný k dennímu i nočnímu použití. A když koupíte BB krém, máte o hydrataci i sjednocení tónu pleti vystaráno. Určitě si všímejte, zda vaše přípravky, které budete používat přes den, mají SPF.

Další vychytávky

Pokud nedáte dopustit na dlouhé a objemné řasy, vezměte si na cesty voděodolnou řasenku, která pěkně na svém místě vydrží i na sluníčku, ve vodě nebo při sportu. Nezapomeňte pak na důkladné odlíčení - voděodolný make-up zvládne třeba právě i kvalitní micelární voda.

Zatímco BB krémy hlavně hydratují, takzvané CC krémy zase lépe sjednocují tón pleti a jsou obvykle lehčí než klasický make-up. DD krémy jsou vhodné zejména pro mastnou pleť a kryjí nedostatky. To jen ve zkratce. Pokud si chcete vybrat BB, CC nebo DD krém, záleží hlavně na vašem typu pleti a vašich prioritách. Hlídejte si složení a zaměřte se na to, aby váš favorit chránil před UV zářením.

Ulevte svým nohám a sáhněte po chladivém gelu, který je v horku nejen osvěží, ale také provoní a opečuje.

Osvěžující jsou také termální nebo květové vody, ideální doplněk hlavně do rozpáleného města. Pro ještě intenzivnější osvěžení je lze před použitím vychladit v lednici. Osvědčené značky jsou vhodné pro všechny typy pleti, příjemně voní a také pečují o namáhanou nebo dokonce spálenou pokožku.

Pokud se neobejdete bez svého oblíbeného parfému, poptejte se v parfumerii na plnitelný atomizér. Jde o praktickou cestovní lahvičku, do které pohodlně a bez znatelných ztrát parfém přepumpujete.

Tip: Ověřte si předem, jak můžete převážet právě kosmetiku v letadle. V příručním zavazadle může zpravidla být kapalná kosmetika v průhledných nádobkách o objemu do 100 ml. Všechny tyto nádobky pak musí být uloženy v průhledné taštičce do maximálního objemu jeden litr.