Víte, jak správně odlakovat nehty?

Návod, jak si odlakovat nehty

Odlakování nehtů je důležitý krok v péči o nehty, který by měl být proveden šetrně a efektivně, aby se předešlo poškození nehtů a kůžičky.

Péče o nehty doma se stala nedílnou součástí mnoha ženských beauty rutin. Ať už jde o odstraňování nehtového laku nebo posilování nehtů, trendy v této oblasti se neustále vyvíjejí. Dnes si zopakujeme základní postupy - jak správně odlakovat nehty.

Postup, jak si odlakovat nehty

Zajištění vybavení:

    • Ujistěte se, že máte všechny potřebné věci při ruce. To zahrnuje odlakovací tampony, acetón nebo odlakovací prostředek, misku na odstraněný lak, hydratační krém na nehty a kůži, a případně pilník na nehty.

Prostředí:

    • Vyberte si klidné místo, kde budete mít dostatek světla a prostoru pro pohodlné odlakování.
    • Pokud máte lak na nohou, připravte si teplou lázeň na nohy, což pomůže změkčit lak a usnadní jeho odstranění.

Volba odlakovače: Na trhu existují různé typy odlakovačů:

    • Acetonový odlakovač: Velmi účinný, ale může být drsný na nehty a kůži.
    • Neacetonový odlakovač: Šetrnější k nehtům a kůži, obsahuje často navíc hydratační složky, jako je glycerin nebo vitamín E.
    • Přírodní odlakovače: Obsahují méně chemikálií a jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Aplikace odlakovače: Navlhčete bavlněný tampón odlakovačem a pevně přitiskněte na nehet. Nechte působit několik sekund, a poté jemně otírejte směrem od kůžičky k špičce nehtu. Pro odstranění gelových laků použijte fólii - navlhčený tampón umístěte na nehet, obalte fólií a nechte působit asi 10 minut.

Kontrola a dokončení: Po odstranění laku zkontrolujte, zda jsou všechny nehty dokonale čisté. Pokud ne, proces opakujte, dokud nebudete spokojení.

Hydratace: Po odlakování nehtů doporučuji aplikovat hydratační krém na nehty a kůži kolem. To pomůže udržet pokožku hydratovanou a chráněnou.

odlakovani-nehtů

Na co si dát pozor při výběru odlakovače?

Při péči o nehty hraje klíčovou roli nejenom aplikace laku, ale také jeho odstraňování. A právě zde vstupuje do hry nejoblíbenější pomocník každého, kdo se rád stará o své nehty - odlakovač.

  • Bez acetonu: Měl by být bez acetonu, protože ten nehty vysušuje a může způsobit jejich lámání a třepení, čímž snižuje jejich celkovou kvalitu. Acetonové odlakovače sice umožňují snadnější odstranění laků s hrubšími částicemi, například s třpytkami, ale neměli byste je používat příliš často.

  • Šetrnost: Složení odlakovače by mělo být co nejšetrnější k nehtům i k pokožce kolem nich.

  • Péče a výživa: Odlakovač by měl obsahovat pečující látky, jako jsou různé vitaminy a přírodní oleje, které pomáhají pečovat o nehty již během odlakování.

  • Vůně: Je výhodou, pokud odlakovač příliš nezapáchá. To oceníte zejména v přítomnosti malých dětí nebo pokud nechcete, aby se nepříjemná vůně šířila po bytě. Vězte však, že odlakovače s mírnější vůní obvykle rozpouštějí lak pomaleji, takže celý proces může trvat déle.

odlakovani-pece

Péče o ruce po odlakování nehtů

Po odlakování je důležité věnovat pozornost regeneraci a hydrataci rukou a nehtů.

  • Mytí a hydratace: Omyjte ruce teplou vodou, aby jste odstranili zbytky odlakovače, a následně ruce důkladně osušte. Aplikujte bohatý hydratační krém nebo olej na ruce a masírujte jej do pokožky a nehtů.

  • Péče o kůžičku: Použijte olej na kůžičku, který pomůže hydratovat a ochránit oblast kolem nehtů. To může pomoci předcházet záděrám a udržovat nehty zdravé.

  • Ochrana a regenerace: Pokud je vaše pokožka extrémně suchá nebo poškozená, zvažte použití nočních regeneračních rukavic, které pomohou intenzivněji hydratovat a regenerovat pokožku přes noc.

Tento postup nejenže zajistí, že vaše nehty budou zdravě vypadat a dobře se cítit, ale také pomůže udržet vaše ruce krásné a zdravé. Výběrem správných produktů a dodržováním těchto kroků zajistíte, že vaše péče o nehty bude co nejšetrnější a nejefektivnější.

nehty-pece

Čím nahradit odlakovač, když není po ruce?

Pokud jsi milovnicí pestrobarevných nehtů a ráda experimentuješ s různými odstíny a zdobením, pravděpodobně znáš obtíže spojené s odstraněním starého laku. Zvláště když nemáš po ruce klasický odlakovač.

Proto jsme sepsali další alternativní metody, jak na to. Můžou se hodit, mnohé z nich určitě znáte. Předně však říkáme - jde o "nouzové" řešení. Pokud můžete, vyhněte se tomu

Tip 1: Využij lak na vlasy nebo deodorant

Může to znít neobvykle, ale lak na vlasy a deodorant obsahují složky, které dokážou rozpustit lak na nehtech. Stačí postříkat nehty a poté lak setřít vlhčeným vatovým tamponkem. U deodorantů je však nutné dbát na správné použití, aby nedošlo k podráždění kůže kolem nehtů.

Tip 2: Použij brousicí blok místo pilníku

Pokud máš k dispozici brousicí kostku, kterou obvykle používají profesionální manikérky, můžeš snadno a bezpečně odstranit starý lak. Tyto kostky jsou jemnější než běžné pilníky a neubližují vrchní vrstvě nehtu.

Tip 3: Aplikuj zubní pastu

Zubní pasta obsahuje drobné abrazivní částice a látky rozpouštějící lak, což ji činí skvělým pomocníkem při odstraňování starého laku. Stačí nanést trochu pasty na vatový tamponek a jemně přejíždět po nehtu. Nejlépe funguje bílá pasta.

Tip 4: Přelakuj starý lak novým

Místo přemalování vrstvy vrstvou využij vrchní lak jako rozpouštědlo. Naneste vrchní lak na starý lak, počkej několik sekund a pak rychle setřete. Rozpouštědla v novém laku rozpustí spodní vrstvy starého laku.

Tip 5: Sáhni po acetonu

Pokud máš doma aceton, můžeš ho použít k rychlému odstranění laku. Stačí namočit vatový tamponek a aplikovat na nehty. Po odstranění laku nezapomeň ruce umýt, protože aceton je silné rozpouštědlo.

Tip 6: Peroxid vodíku jako domácí kúra

Smíchej peroxid vodíku s teplou vodou a ponoř do této směsi nehty na deset minut. Po vyjmutí nehtů z lázně starý lak setři.

Tip 7: Ocet a citron pro přírodní čištění

Smíchej ocet s citronovou šťávou a ponoř nehty do této kyselé lázně na 10 až 15 minut. Poté opatrně odstraň lak vatovým tamponkem.

Těmito alternativními metodami můžeš efektivně odstranit starý lak, i když nemáš po ruce běžný odlakovač.

A nyní vám na závěr poskytneme 7 tipů, jak o nehty správně pečovat, aby byly dlouho zdravé a krásné.

  • Hydratace a výživa: Pravidelně masírujte nehty a kůžičku oleji pro lepší výživu.
  • Ochrana při práci: Při domácích pracích noste gumové rukavice, aby se zabránilo poškození nehtů chemikáliemi.
  • Šetrné sušení: Po každém kontaktu s vodou důkladně sušte ruce a nehty, aby se předešlo jejich zbytečnému oslabení.
  • Pravidelná péče: Udržujte nehty čisté a upravené, a pravidelně je zastřihávejte a pilujte.
  • Zdravá strava: Dodržujte vyváženou stravu bohatou na vitamíny.
  • Omezení používání laku: Nedoporučuje se neustálé nošení laku na nehtech, aby měly nehty možnost regenerace.
  • Profesionální péče: Doporučuje se občasné navštívení manikérky pro profesionální péči o nehty.

salon