Jak zpomalit stárnutí pleti?

Přírodní látky proti stárnutí pleti

Stárnutí pleti je přirozené proces v lidském životě. Buňky postupně odumírají a oslabují se. Narušuje se elasticita a kolagenová vlákna v pokožce. Díky těmto faktorům postupně ztrácí pleť ochrannou bariéru a tím je náchylnější na vnější vlivy, které na ni negativně působí.

Hlavním a podstatným faktorem stárnutí kůže je daná genetikou každého jedince, ale vnější vlivy proces stárnutí popohání k rychlejšímu efektu. Například znečištěné ovzduší, ozon, oxid uhelnatý, oxid dusičitý apod. ovlivňují zásadně pokožku oxidačními procesy. Jejich působením ztrácí pleť buněčnou soudržnost, porušují se dermo-epidermické spoje a buňky se nedostatečně okysličují. Tím vzniká pleť bez jasu, vyšší tvorba vrásek a pleť ztrácí na pružnosti.

Dalším zásadním faktorem ovlivňujícím vzhled pleti je stres. Psychický stav člověka značně ovlivňuje nejen vnitřní stav člověka, ale i jeho zevnějšek. Navíc také na pleť negativně působí hormonální změny, nekvalitní životospráva, UV záření atd.

Důvody stárnutí pleti?

Stárnutí pleti je přirozený proces, který ovlivňuje každého z nás, a jeho tempo a projevy se liší člověk od člověka. Zde jsou hlavní důvody, proč naše pleť s věkem mění svůj vzhled.

1. Genetika hraje svou roli: Jak rychle a jakým způsobem naše pleť stárne, je částečně zapsáno v našich genech. Někteří lidé mají štěstí na geny, které jim pomáhají zachovat mladistvý vzhled déle, zatímco jiní mohou začít vidět známky stárnutí již v raném věku.

2. Kolagen a elastin: Tyto dvě bílkoviny jsou jako pružiny v matraci naší pleti. S věkem tělo vyrábí méně kolagenu a elastinu, což způsobuje, že pleť ztrácí svou pevnost a pružnost. Výsledkem jsou vrásky a povadlá pleť.

3. Slunce není vždy naším přítelem: Přestože sluneční svit může být příjemný, UV záření poškozuje naši pokožku. To může zrychlit stárnutí tím, že ničí kolagen a přispívá k nerovnoměrné pigmentaci a vráskám.

4. Oxidativní stres a volné radikály: Tyto chemické částice mohou poškodit buňky pokožky a způsobit zánět. K jejich zvýšené produkci může dojít například při kouření nebo v důsledku znečištěného prostředí.

5. Hormonální změny: Zejména u žen mohou menopauza a pokles estrogenu vést k suchosti pleti a ztrátě pružnosti, což přispívá ke vzniku vrásek.

6. Životní styl: Strava, spánek, stres a naše každodenní návyky mají obrovský vliv na vzhled naší pleti. Nezdravá strava, málo spánku a stres mohou pleť unavit a přispívat k jejímu předčasnému stárnutí.

7. Dehydratace: Když je naše pleť dehydratovaná, může vypadat suchá a mdlá. Dobrá hydratace může pomoci udržet pleť hladkou a svěží.

8. Přirozené stárnutí buněk: S věkem naše buňky ztrácí schopnost se opravovat a obnovovat, což vede k postupnému hromadění poškození a ztrátě mladistvého vzhledu.

starnuti-pleti

Ochrana a regenerace pokožky

Porušená struktura kůže potřebuje nutně hloubkovou regeneraci a novou ochranu. Správně regenerovaná pleť se dokáže lépe bránit vnějším vlivům, zbavovat toxinů, vyhladit nerovnosti a začít projasňovat. K tomuto výsledku přispívají především i pravidelně aplikované přírodní látky.

Jak správně chránit svoji pokožku?

První příznaky stárnutí se odrážejí především v obličeji. Aby pleť vypadala zdravě a mladě co nejdéle, je nutné se o ni starat nejen vhodnými přípravky, ale také správnou životosprávou.

1. Teplá a studená voda

Ve sprše je dobré naučit se pravidelný rituál s teplou a studenou vodou. Střídání proudu teplé a studené vody pomáhá posílit krevní cirkulaci v těle a zároveň zpomalí stárnutí pokožky.

2. Čištění pleti

Čištění pleti musí být pravidelné. Ráno i večer je nutné pečlivě, a hlavně správně pleť vyčistit. Nesmí se zapomínat na oční okolí, kde je kůže mnohem tenčí než všude jinde. Zároveň během dne je nutné chránit pokožku před UV zářením pomocí krému s SPF ochranou. V létě se doporučují používat voděodolné opalovací krémy.

3. Vhodné kosmetické produkty

Používat vhodnou kosmetiku se vyplatí co nejdříve. Pleť začíná stárnout po 25. roku života, kdy kyselina hyaluronová a kolagen začínají v pokožce ubývat. Textura pokožky je suchá, ztenčuje se a ztrácí na objemu.

4. Kouření

Pokud člověk kouří, je to jeho zásadní riziko, které ovlivňuje vzhled a stav pokožky. Navíc díky kouření může s větší pravděpodobností dojít k různým kožním onemocněním. Pokožka ztrácí svoji přirozenou barvu a pomalu šedne. Vrásky jsou výraznější v celém obličeji.

5. Aktivní pohyb

I díky nedostatku pohybu může pleť strádat. Pohyb dokáže minimalizovat stres, který také často dopomáhá k rychlejšímu stárnutí kůže.

6. Zdravá životospráva

Strava, která je pestrá na vitamíny a minerály, dokáže velmi pozitivně ovlivňovat stav pokožky. Naopak nadmíra tuků a cukrů nastartuje rychlejší stárnutí pleti. Dehydrataci pleti zase velmi často způsobuje konzumace alkoholu ve větší míře. Ideální je přidat do svého jídelníčku navíc chlorellu, chia semínka, lososa nebo oříšky. Tyto potraviny obsahují antioxidanty, které jsou podstatné pro krásný vzhled pleti.

starnuti-pleti-zivotosprava

7. Pitný režim

Voda má podstatný vliv na celkový stav lidského organismu. Má čistící účinky a pomůže vstřebat i důležité živiny. Dostatečný pitný režim se pozitivně odráží ve stavu pleti, kterou je nutné hydratovat nejen zvenku, ale také i zevnitř.

Složení kosmetických produktů

Každý kosmetický produkt má na obale popis a seznam všech látek, které jsou v něm obsaženy. Tyto látky aktivují procesy, které lidé vyžadují od daných produktů.

Vitamín C

Vitamín C je velmi citlivý na světlo a vzduch. Jejich působením postupně ztrácí svůj účinek. Skladování kosmetických produktů s obsahem vitamínu C musí být vždy v tmavých obalech a nejlépe s pumpičkou. Vitamín C bývá obsažen i v rostlinných olejích (rakytník, avokádo).

  • Posiluje obranyschopnost organismu.
  • Brání pleť proti negativním vnějším vlivům a zároveň ji posiluje proti jejich působení.
  • Pomáhá vypnout pokožku.
  • Eliminuje vznik pigmentových skvrn.
  • Zmírňuje předčasné stárnutí pleti.

Astaxanthin

Produkuje se z mikroskopické řasy, která se vyskytuje ve sladkovodních ekosystémech. Díky vlastní produkci barviva se chrání před UV zářením. Jde o velmi příznivý a silný antioxidant působící pozitivně na lidský organismus.

  • Redukuje oxidaci mastných kyselin a tím následně snižuje výskyt volných radikálů, které urychluji proces stárnutí pleti.
  • Eliminuje stařecké skvrny.
  • Nevysouší pokožku.
  • Bojuje proti vráskám.
  • Zlepšuje hydrataci pleti.
  • Zjemňuje pokožku.
  • Chrání pleť před UV zářením. A díky dlouhodobějšímu užívání získá lidský organismus déle trvající ochranu před spáleninami od slunce.
  • Působí protizánětlivě a rychleji hojí poškozenou pokožky.

Vitamín A

Řadí se jednoznačně mezi základní vitamíny pro udržování krásné a zdravé pleti. Má velmi dobré regenerační schopnosti, dokáže udržet pleť jasnou a čistou.

  • Zpomaluje proces stárnutí pleti.
  • Eliminuje drobné vrásčité útvary na pokožce.
  • Působí antioxidačně.
  • Má protizánětlivé účinky.

Vitamín E

Má léčivé účinky na drobné poranění pokožky způsobené jizvičkami.

  • Má ochrannou funkci před působením volných radikálů.
  • Zpomaluje proces stárnutí pleti.
  • Redukuje drobné vrásky.
  • Chrání pokožku před UV zářením.

Koenzym Q10

Určitou část si dokáže lidský organismus tento koenzym Q10 vyprodukovat sám automaticky. Zbytek se dá doplnit potravinami. Pevnost a hladkost pleti zajišťuje díky syntéze kolagenu.

  • Působí proti volným radikálům uvnitř i vně buňky.
  • Má antioxidační účinky.
  • Chrání pleť proti škodlivému UV záření.

Kolagen

Kolagen se nachází v lidském těle a tvoří ho 30 % proteinů. Vyskytuje se v kloubech, zubech, kostech, ale také i šlachách i cévách. Navíc je obsažen v pokožce, kde tvoří 70 % proteinů přímo v kůži. Starý kolagen organismus z těla sám vypudí a vytvoří postupně nový.

Po 25 letech života se však začíná pomalu vytrácet schopnost obnovy nového kolagenu. To se projevuje stárnutím pokožky, přibývající vrásky, které jsou nejen drobné, ale mohou být už i hluboké. Pravidelné doplňování chybějícího kolagenu tak pomáhá mírnit příznaky stárnutí pokožky.

  • Podporuje elasticitu pokožky.

Strom Aphloia

V případě potřeby dokáže obnovit svoji kůru, velmi dobře se adaptuje a dokáže přežít i dost náročné podmínky. Jeho listy obsahují vysokou koncentraci molekul, které strom ochraňují před vnějšími vlivy. Silný extrakt z tohoto stromu dokáže při aplikaci do pokožky obnovovat kolagenová vlákna.

Omega-3 mastné kyseliny

Díky jejich působení je pleť lépe vyživována, a tím pádem bývá jemnější a hebčí na dotyk. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny mají vysoký vliv na elasticitu pokožky. Najdeme je mimo jiné i v rybím tuku, avokádu nebo v avokádovém oleji. Například v avokádu jsou obsaženy esenciální nenasycené mastné kyseliny ve více než 20 %, dále také vitamíny A, B, C, E, bílkoviny a minerály lecitinu a draslíku.

  • Vyhlazují pleť a zabraňují vzniku vrásek.
  • Chrání před UV zářením.

starnuti-pleti-omega3

Ovocné kyseliny

Díky používání kosmetických produktů s obsahem ovocných kyselina a dalších enzymů se lépe odstraňuje stará vrchní kůže a tímto se aktivuje růst nové, krásné pokožky. Jde o přírodní formu chemického peelingu. Je však potřeba při užívání ovocných kyselin brát zřetel na doplňování vitamínů pro lepší ochranu pokožky proti UV záření, a to nejen v letních měsících, ale také i v zimě.

  • Pleť má větší jas a je sjednocená.

Aloe Vera

Náplň listů v této rostlině pomáhá zklidnit, chránit i hydratovat pleť zároveň. Má výborný detoxikační účinky.

Ananas

V tomto tropickém ovoci je obsaženo velké množství aktivních látek, aminokyselin, esenciálních olejů, sulfidových sloučenin, vitamínu a karotenoidů. Dokáže čistit pleť a díky tomu vypadá pokožka jemně a hebce.

Algin

Je obsažen v mořské řase. V kosmetických produktech funguje jako konzistenční pomůcka.

Antioxidanty (Vitamín C, E, beta karoten)

Antioxidanty dokáží přirozeně bránit pokožku před volnými radikály. Neutralizují je a tím zabraňují oxidaci buněk (kolagen a elastin). A díky tomu zároveň předcházejí jejich poškození. Pokožka je díky nim odolnější vůči UV záření.

Acetyl Hexapeptide

Jde o syntetickou látku vyrobenou z proteinu. Bývá obsažena například v botoxu. Velmi často se přidává do kosmetických produktů díky jeho vlastnosti zpomalovat proces stárnutí a eliminaci vzniku vrásek. Využívá se především pro aplikaci v oblasti očí.

Směs z rostlinných olejů a tuků

Tyto směsi se získávají ze semen sójových bobů, kokosových ořechů a také palmového oleje. Pleti dodávají výživu a hebkost. A navíc pleť maximálně regenerují.

Allantoin

Jedná se o dusíkatou organickou látku. Má vysoké regenerační schopnosti. Pomáhá hojit ranky a obnovuje poškozenou kůži. Patří mezi velmi oblíbené a často využívané látky, které se přidávají nejen do kosmetických produktů, ale také i v lékařství. Obsažena bývá hlavně v javoru a kostivalu.

Alfa hydroxylová kyselina

Tato směs rozpustných kyselin ve vodě se nachází hlavně v ovoci, cukrové třtině nebo například víně. Mají ochranou funkci, kdy dokáží chránit buňky před oxidací pomocí absorpce nebo přímo zneškodnění volných radikálů. Nejznámějšími antioxidanty jsou vitamíny C, E a beta karoten. Kůži chrání před stárnutím.

Biotin

Jde o chemickou látku, která se vyskytuje zejména v játrech nebo vaječném žloutku. Podporuje metabolismus v lidském organismu. Ideální pro péči proti tvorbě vrásek.

Extrakt z mořských řas

Extrakt obsahuje železo, zinek, magnezium, křemík a měď. Je také bohatý na kyselinu algovou, proteiny, manitol, jód, cukry, mastné kyseliny a další vitamíny a minerály. Tyto extrakty dokáží zklidnit, zjemnit a hydratovat pokožku. Mají detoxikační účinky.

Protěž alpská

Jedná se o trvalku, která pochází z pohoří Alp. Má výborné schopnosti chránit pokožku proti UV záření a dalším vnějším vlivům působícím negativně na pokožku. Například sucho, vítr a mráz. Dokáže posílit tkáň a zabránit enzymům v narušení tkáňového rozvoje. Má protizánětlivé a antioxidační účinky. Pomáhá zpomalovat postupné příznaky stárnutí kůže.

Betaglukan

Dokáže velmi efektivně bojovat proti volným radikálům. Povzbuzuje obranyschopnost pokožky a obnovuje buňky. Působí proti vnějším negativním vlivům na pleť.

Tea tree

Tento čajovník má hojivé účinky. Ideální využití pro citlivější až problematickou pleť. Působí antisepticky, čistí a zklidňuje. Má antibakteriální účinky a přidává se velmi často do kosmetických produktů s SPF ochranou a olejů do koupele.

Zaměřte se na obsah těchto látek v produktech pro péči o pleť i tělo. A vaše pokožka se vám odmění.