Zdravé opalování

Jarní a především letní sluníčko přináší tolik očekávaný zdroj dobré nálady, vitaminu D i dalších pro život důležitých benefitů. Ovšem ani pobyt na slunci se nesmí přehánět, protože nadměrné vystavování slunečním paprskům škodí - zejména naší kůži. Rozhodně neplatí, že čím delší čas strávený sluněním, tím krásnější opálení. Jak tedy docílit kýženého bronzu a zároveň si nezadělat na problémy, a to i do budoucna?

Aby se z vysněné bronzové pokožky nestala červená noční můra

Zdraví především. Na to by se mělo myslet i při opalování. I když se vám po spálení kůže podaří po nějakém čase zažehnat nežádoucí projevy, váš imunitní systém si každou takovou situaci dobře pamatuje a v nejkrajnějším případě může dojít k tomu, a to klidně za deset, dvacet let, že už nebude schopný poškozené buňky regenerovat. Tím se akorát výrazně zvyšuje riziko rakoviny. Ani úžeh, dehydratace, sluneční alergie, potničky, pigmentové skvrny nebo rychlejší stárnutí kůže nejsou příjemnou záležitostí.

1. Podpořte svůj organismus ještě před zahájením opalovací sezony

Zhruba měsíc před začátkem slunění dopřejte tělu betakaroten. Tento provitamin se na sliznici tenkého střeva mění ve vitamin A a jako jeden z hlavních antioxidantů působí proti tvorbě volných kyslíkových radikálů vznikajících při opalování - a chrání před vznikem rakoviny. Betakaroten obsahují žlutooranžové a tmavě zelené plody, například mrkev, nektarinky, mango, meruňky, brokolice nebo hrách. Existuje i jako doplněk stravy.

2. Méně je více

Na slunce choďte na kratší dobu a častěji. Vynechte ale dobu mezi 11. a 15. hodinou, kdy je sluneční záření nejsilnější. Pokud na kůži cítíte pálení nebo vidíte, že se začíná barvit do červena, odpočiňte si ve stínu nebo ve vodě. Naše kůže potřebuje čas, aby sluneční paprsky dokázala zužitkovat do zdravého a dlouhotrvajícího opálení.

3. Šest fototypů, šest různých zkušeností

Určitě jste slyšeli o tom, že lidé se světlými vlasy, modrýma očima a světlou pletí jsou mnohem náchylnější ke spálení než ti, kteří mají tmavé vlasy, hnědé oči a tmavší pleť. Existuje šest takzvaných fototypů souvisejících s pigmentací kůže, barvou očí a vlasů, které předpovídají, jaká nastane reakce, když se kůže vystaví slunci. Čím vyšší fototyp, tím nižší riziko spálení. Na druhé straně i lidé s vyšším fototypem, kteří se dobře opálí, nesmí zapomínat na ochranu proti škodlivému UVA a UVB záření.

4. Mazat, mazat, mazat

Na trhu je nepřeberné množství opalovacích přípravků: stačí si jen vybrat ten vhodný právě pro vás. Zatímco pro normální nebo suchou pleť se hodí spíše krémy, mléka a oleje, mastná až smíšená pleť ocení spíše gely nebo emulze. Pro velmi suchou kůži mohou být správnou volbou másla. Pokud se chystáte sportovat, sáhněte po lehčích variantách, jako jsou gely, emulze nebo takzvaná opalovací mlha. Pro děti existuje speciální opalovací kosmetika - ideálně s minerálními (fyzikálními) filtry, které pokožku chrání ihned po aplikaci (nemusí se čekat cca patnáct minut, než začne ochrana proti slunečnímu záření působit), a vyšší voděodolností. Hodit se mohou i tyčinky, kterými si dobře namažete například uši, nos nebo tváře.

5. Jaký SPF? 

Sun Protection Factor (SPF) je anglická zkratka pro sluneční ochranný faktor, který udává stupeň ochrany proti UVB záření. Říká, kolikrát lze po pravidelném nanášení dostatečného množství ochranného přípravku prodloužit dobu pobytu na slunci, aniž by pokožka zčervenala: když tedy obvykle vydržíte 5 minut, s opalovacím přípravkem s hodnotou SPF 30 to bude 5 x 30 =  150 minut. Záleží tedy na vašem fototypu, ale také na správné aplikaci přípravku nebo na zeměpisné šířce. Na horách a u moře bývá intenzita UV záření vyšší. Roste také se zmenšující se vzdáleností k rovníku. Čím vyšší SPF zvolíte, opálení bude pomalejší, ale zato zdravější a dlouhodobější, protože se pokožka nespálí a nezačne se loupat.

6. Takže vybrat formu, SPF a dál?

Opalovací přípravky s chemickými filtry je třeba nanést zhruba patnáct minut před sluněním, ty s minerálními působí ihned po nanesení. Odhadnout dostatečné množství můžete tak, že na prostředníček a ukazováček aplikujete přípravek, kterým pak promažeme jednu část těla: obličej, hrudník, břicho, horní část zad, spodní část zad, jednu ruku nebo jednu nohu.

Přípravek ve spreji aplikujeme v šesti střicích - jen na obličej stačí polovina. Nezapomeňte ani na malé plochy, jako jsou například ušní lalůčky nebo rty. Mimochodem: chraňte také vlasy (pokrývkou hlavy) a oči (slunečními brýlemi). Může se stát, že vám přípravek, který používáte na tělo, nebude vyhovovat na obličeji. Některé krémy mohou být “těžké” a ucpávat póry nebo dráždit citlivou pleť. V takovém případě se poohlédněte po přípravku určeném právě na obličej.

Tip pro krásné nehty

Nezapomeňte před sluncem chránit i své nehty. Doporučujeme jeden z našich nejprodávanějších nadlaků Brilliance. Nadlak Brilliance obsahuje UV inhibitory, díky kterým chrání pigment barevného laku před žloutnutím na slunci a zároveň chrání i nehet před slunečními paprsky. Naneste jednu vrstvu a nechte zaschnout.

7. Vyhněte se častým chybám

Namazat se přípravkem na opalování nestačí jen jednou denně: jeho účinek snižuje voda, pot nebo písek. Vhodné je mazat se nejdéle po dvou hodinách. Voděodolné přípravky chrání při koupání ve vodě, ale po návratu na souš je potřeba se znovu namazat. Po slunění dopřejte pokožce koupel, která ji zbaví nečistot a zbytků opalovací kosmetiky a promažte ji přípravkem po opalování. Dopřejete jí zaslouženou hydrataci a prodloužíte opálení. I když jste už dosáhli vysněného bronzu a pokožka je přirozeně chráněna vyšším množstvím melaninu, nespoléhejte na to, že se nemůžete spálit. Používejte přípravky s nižším SPF nebo aplikujte tenčí vrstvu. Nepoužívejte přípravky po expiraci: podléhají zkáze a ztrácí účinnost.

8. Když se spálím…

Jako první pomoc na spálenou pokožku od sluníčka použijte chladivé obklady: stačí voda, ale příjemný a účinný je obklad z bílého jogurtu nebo tvarohu. Pomůže i koupel nebo sprcha ve vlažné vodě. Poté pokožku opatrně, ale pečlivě osušte a naneste pečující přípravek s obsahem D-panthenolu. Zklidnění přinese například i aloe vera, měsíček lékařský nebo vitamin A. Dbejte na dostatečný příjem tekutin a po odeznění akutní fáze kůži často promazávejte vhodnými přípravky k její regeneraci: ideální jsou lehké přípravky s vysokým obsahem vody, které pokožku ochlazují. A rozhodně si na nějaký čas dejte od slunění nebo vycházení na slunce oddych. Případné puchýřky na kůži nepropichujte: tekutina v nich obsažená pomáhá hojení a zabraňuje infekci. Při rozsáhlém a bolestivém spálení raději vyhledejte lékařskou pomoc.

Exém, těhotenství a děti do tří let

Individuální přístup k opalování vyžadují exematici, těhotné ženy a děti do tří let. Většina lidí trpících atopickým exémem zaznamenává právě v létě zlepšení, ale jsou tací, kterým sluníčko naopak neprospívá. V takovém případě je tedy nejlepší opalování vynechat. Obecně také platí, že je dobré pokusit se eliminovat přehřátí, protože pot citlivou, exematickou kůži nepříjemně dráždí. Při volbě vhodného opalovacího prostředku je ideální zaměřit se na ty určené právě pro atopiky (nejen, že chrání před slunečními paprsky, ale navíc posilují kožní bariéru). Měly by být hypoalergenní a bez parfemace.

Vlivem hormonálních změn je kůže v těhotenství mnohem náchylnější - zejména k tvorbě pigmentových skvrn - a také mnohem rychleji může dojít k přehřátí organismu. Proto by se těhotné ženy měly vystavovat slunci jen krátce a opatrně. K tomu by měly vybírat opalovací přípravek s SPF 50+. Samozřejmostí je dostatečný pitný režim.

Platí, že děti do jednoho roku věku by se slunci neměly vůbec vystavovat. Děti do tří let pak velice opatrně. Dětská kůže je totiž velice citlivá, tenčí a propustnější, proto se sluneční záření dostává hlouběji do pokožky. Další komplikací je snadnější přehřátí organismu. Jak už bylo uvedeno výše, ideální ochranný přípravek pro děti do tří let by měl obsahovat minerální filtry, které ochranu proti slunci aktivují ihned po nanesení.

Připraví solárium pokožku na slunění u moře?

Nepřipraví. Poměrně rozšířený omyl vede často k tomu, že lidé, kteří před dovolenou tráví čas v soláriu, odchází z pláže se spáleninami. Pobyt v soláriu totiž nevytváří souvislou pigmentovou ochranu kůže. Solária vyzařují především UVA záření, které proniká hlouběji do pokožky, a jsou tak nebezpečnější. I proto se slunění v tomto zařízení nedoporučuje lidem mladším osmnácti let nebo lidem s fototypem I a II či těhotným ženám. Jedinou ochranou před slunečními paprsky jsou opalovací přípravky se správně zvoleným SPF a po správné aplikaci.