Jarní detox a příprava na léto

Zatímco v zimě jsme možná ochotní nad některými nedokonalostmi přivírat oči, protože je často můžeme schovat pod vrstvou oblečení, s příchodem jara a prvními hřejivými slunečními paprsky, kdy začínáme sundávat čepice, bundy, rukavice nebo punčochy, už máloco utajíme.

Sezona sukní a žabek volá. S regenerací těla, pleti i nehtů rozhodně začněte už na jaře

Než se nadějeme, přijde léto, kdy se naopak toužíme pochlubit zářivými vlasy, krásnou a zdravou pletí, pěstěnými nehty, vláčnou kůží a hebkými nohami. Zkrátka s probouzející se přírodou se přirozeně i my chceme vrátit do kondice a užívat si nadcházející měsíce ve zdraví a v tělesné i duševní pohodě.

Důležité je si uvědomit, že řadu kroků k vlastní spokojenosti musíme udělat hlavně my sami. Také není od věci si připomenout, že péče o zevnějšek je úzce spojena se zdravým životním stylem. A do třetice se obvykle vyplatí spíše spoléhat na zdravý rozum a dary přírody než na předražené přípravky nebo procedury, se kterými podezřele snadno a bez námahy zhubneme či zázračně omládneme. Naopak je ale určitě dobré využít kvalitní kosmetické produkty, které naši snahu o jarní detox účinně podpoří. 

Obecně je dobré začít s přípravou na léto již právě s koncem zimy, protože chvíli trvá, než se naše tělo zregeneruje, nehledě na fakt, že někteří z nás ještě podléhají jarní únavě. Přečtěte si o více o tom, jak bojovat s jarní únavou.

Vyběhněte na čerstvý vzduch

Co si budeme povídat, v podmračené zimě se nám často ven příliš nechce. A když už vyrazíme, brzy se zase raději vidíme v teple domova. Natož abychom se, vyjma tedy milovníků zimních sportů, donutili k nějaké pravidelné pohybové aktivitě. 

Jaro a s ním probouzející se příroda ale umí vlévat novou krev do žil. Nechte se zlákat a zkuste každý den vyrazit ven. Nemusíte rovnou trénovat na maraton, bohatě stačí delší procházka. Vždyť právě chůze je nejpřirozenější pohyb, který pomáhá udržovat se v kondici. Navíc na čerstvém vzduchu posbíráte vitamin D, který po pošmourné zimě potřebujeme jako sůl.

Nebaví vás trávit čas venku o samotě? Zkuste vytáhnout partnera, děti, kamarády nebo psa. Potřebujete konkrétnější cíl? Plánujte si pěší výlety spojené třeba i s poznáváním zajímavých míst. Orientujete se na výkon a baví vás posouvat vaše osobní hranice výš? Pořiďte si krokoměr a postupně si stanovujte cíl, kterého chcete dosáhnout. Motivace jsou pro každého z nás různé, ale zdraví si přejeme všichni – proto by pohyb venku neměl být nepříjemnou povinností, ale radostně stráveným časem s jasným benefitem pro naše tělo i naši duši.

Jarní detox aneb Odlehčete jídelníček

Naši předci mnohem důsledněji než my nyní dodržovali v období mezi masopustem a Velikonocemi čtyřicetidenní půst. Důvodů bylo více: a patřilo k nim i odlehčení jídelníčku před nadcházejícími svátky jara. Však nebylo a není žádným tajemstvím, že to, co jíme, a jaký režim dodržujeme, má velký vliv na naše zdraví a náš vzhled. 

Ovšem i v tomto případě se vyplatí poslouchat vlastní tělo. Určitě je dobré zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na vitaminy a minerály, vybírat si čerstvé a „mladé“ suroviny a dbát na pestrost a vyváženost. Konzumujte nejvíce to, co vám nabízí právě dané roční období a naše krajina. 

Dodržování pitného režimu je samozřejmostí: pijte čistou vodu, bylinné čaje, v rozumné míře třeba i vodou ředěné ovocné nebo zeleninové šťávy. Pokud se rozhodnete pro půst nebo přísnější detox, berte v potaz váš zdravotní stav a řiďte se zdravým rozumem, případně věrohodnými radami odborníků: nestyďte se například oslovit výživového poradce, který vám může poradit individuálně.

Hydratujte, hydratujte, hydratujte

Voda pro nás znamená všechno. Bez vody neumíme přežít, bez vody ani krásy není. Dodržování pitného režimu se zrcadlí také v kvalitě pleti a kůže obecně. 

Velmi prospěšné je každý den, ideálně ráno, opláchnout minimálně obličej studenou vodou. Samozřejmostí je pravidelná každodenní péče, která z pleti odstraní líčidla a další nečistoty, které na ní ulpívají. K denní rutině patří odličovač, voda či jemný čistící přípravek a krém vhodný pro váš typ pleti. Více se o tomto tématu dočtete zde.

Po zimě bývá pleť unavená a vysušená. Povzbudit ji může šetrný peeling (můžete si pomoci například ovesnými vločkami smíchanými s trochou vody, kterými obličej jednou týdně jemně promasírujte) a pečlivé promazávání výživným krémem: na noc klidně i v silnější vrstvě. Můžete popřemýšlet i o návštěvě kvalitního kosmetického salonu, kde si dopřejete chvíli odpočinku a kde naberete třeba i novou inspiraci a znalosti pro vaši domácí péči.

Probouzí se i vaše tělo

Také kůže na těle může být po zimě suchá a zašedlá. Abyste ji připravili na léto, je stejně jako v případě pleti důležitá hydratace. Dodržujte pitný režim, vyberte si kvalitní tělové mléko, které vám vyhovuje, a nezapomeňte kůži klidně několikrát denně promazávat. Vítaný je i peeling. 

Zatímco v zimě si můžeme dovolit hutnější krémy, na jaro a léto se hodí spíše odlehčenější varianty, které kůži v teple tolik nezatěžují. Už s prvním jarním sluncem je také dobré používat přípravky s UV faktorem. 

Pokud trpíte nějakým kožním problémem, je vhodné konzultovat péči o pleť nebo tělo s odborníkem, který vám doporučí vhodné přípravky i postupy. 

Nezapomeňte na krásné ruce a pevné nehty

Teplá vodní lázeň s přídavkem olivového oleje, kvalitní mastný krém, vitamin A, E, B6 a D, vápník, železo a zinek i kvalitní pečující kosmetika. To jsou základní tipy pro krásné ruce a zdravé a pevné nehty. 

Po lázni nezapomeňte ruce a hlavně okolí nehtů důkladně promasírovat mastným krémem. Do jídelníčku zařaďte potraviny, k nimž patří maso, především hovězí, ryby a mořské plody, obiloviny, ořechy a mák, zelenou zeleninu (špenát, brokolici, kapustu a podobně), luštěniny, rostlinné oleje, sýry a mléčné výrobky. 

Pokud jsou vaše ruce extrémně namáhané, výše zmíněné je nutností. K tomu používejte ochranné rukavice. Lakování se nebojte: kvalitní lak na nehty a správný postup nehty posilují. 

Aby v žabkách vynikly krásné nohy

Stejně jako tělo do plavek, ani nohy do žabek nepřipravíme ze dne na den. Proto se rozhodně vyplatí už na jaře obrátit pozornost i k chodidlům. Unavené a ztvrdlé paty uvítají teplou lázeň třeba i s přídavkem koupelové soli. Starou kůži lze jemně odstranit pemzou nebo škrabkou na paty, ovšem pokud se na chodidlech objevují bolestivé praskliny, stojí za to svěřit se do rukou odborníka. 

Důležité je také chodidla pravidelně promašťovat regeneračním krémem. Na trhu existují i osvěžující gely, které ulevují od pocitu unavených nohou, případně antiperspirační přípravky minimalizující nežádoucí pachy. 

Pamatujte, že nabízená rychlá řešení nebývají obvykle ta správná a že klíčový je také dlouhodobý pozitivní přístup k sobě samé. Na chvíli se zastavte a věnujte čas sobě a svému zdraví: za to rozhodně stojíte. O zdravém a pestrém jídelníčku uvažujte jako o samozřejmosti a z péče o vlastní tělo si udělejte, a to v každém ročním období, pravidelný a příjemný relaxační rituál.