Jak vyzrát na jarní únavu

S probouzející se přírodou cítíme přirozenou potřebu být po zimě aktivnější, ale zaskočit nás může jarní únava. Organismus náhle čelí zvýšeným požadavkům a stává se, že místo přívalu energie přichází vyčerpání. To se projevuje například bolestmi hlavy, únavou, i když se snažíme odpočívat, nekvalitním spánkem, podrážděností, malátností a obecně melancholickou náladou až apatií. S přicházejícím jarem bychom tak neměli věnovat zvýšenou pozornost „pouze“ našemu zevnějšku, ale je dobré zaměřit se také na naši psychickou pohodu. Na druhé straně: oboje spolu úzce souvisí. 

Jarní detox má smysl: Zaměřte se na jídelníček, pohyb i spánek. Věnujte se také činnostem, které vám přináší radost. Více se o tomto tématu dočtete zde.

1. Doplňte vitaminy

Právě na přelomu zimy a jara čelíme zvýšenému riziku nachlazení. Imunita dostává zabrat, a proto je určitě vhodné podpořit ji zvýšeným příjmem vitaminů a minerálů, ideálně ve stravě, případně užíváním vhodných doplňků stravy z lékárny. 

Jaro přináší sezonní čerstvou zeleninu i ovoce, tak toho využijte. Právě čerstvé suroviny jsou totiž doslova nabité látkami, které naše tělo (nejen po zimě) potřebuje stejně jako odlehčenější jídelníček. Doplňte hlavně vitamin C (posiluje imunitu a pomáhá proti únavě i stresu), vitamin B (podporující činnost nervů), vitamin D (posiluje imunitu a podporuje činnost svalů), hořčík (je podstatný pro posílení nervů a psychické odolnosti, zmírňuje únavu), železo (pomáhá proti únavě a posiluje fyzickou vytrvalost), enzymy podporující trávení či omega 3 nenasycené mastné kyseliny (pro správnou funkci mozku). 

Kofein nás sice dokáže krátkodobě nabudit, ale z dlouhodobého hlediska nefunguje. To platí i pro mastná nebo sladká jídla, která naše trávení zatěžují a energii dodají jen krátkodobě. 

Opomenout nelze ani dodržování pitného režimu. Základem je obyčejná voda, kterou můžeme zvlášť na jaře doplnit bylinkovými čaji: co třeba kopřivový, přesličkový nebo březový? Jen pozor, abyste bylinky neužívali dlouhodobě nebo je nepřekombinovávali.

Bylinky či další zelené rostlinky můžete zařadit i do jídla. Například do velikonoční nádivky přidejte mladé kopřivy, chléb s máslem či sýrem posypte řeřichou nebo pažitkou a do salátu se nebojte přimíchat pampeliškové listy. Vynikající je také medvědí česnek. Dobré trávení podpoří i užívání probiotik a důraz na dostatečný příjem vlákniny.

2. Nepodceňujte spánek

Dobře a dostatečně dlouho se vyspat je základem každého dobrého dne a celkově zdravého životního stylu. Dopřejte si každý den sedm až devět hodin spánku, během kterých si stihnete odpočinout a zregenerovat se. Zkuste také usínat pokaždé ve zhruba stejnou dobu. 

Dlouhodobá spánková deprivace znamená zvýšené riziko chronických onemocnění, oslabení imunitního systému a negativní vliv na psychickou pohodu, což může způsobit až úzkosti nebo deprese.

3. Vyvětrejte hlavu

Pobyt na čerstvém vzduchu umí zázraky. Zkuste vyrazit ven minimálně třikrát až čtyřikrát týdně, třeba si zaběhat nebo jen tak na procházku. Nejen, že se vám výrazně zlepší nálada, zvlášť pokud budete mít štěstí na příjemné sluneční paprsky, ale také uděláte službu svému zdraví, tělu a fyzické kondici. S vyvětranou hlavou se vám navíc bude mnohem lépe usínat. 

4. Probuďte v sobě radost

Rádi tančíte? Těšíte se, až vyrazíte na kole? Chcete si užít klidný večer u knihy? Baví vás malování? Odpočinete si na masáži? Zkuste myslet o trochu více na sebe a věnujte čas tomu, co vás naplňuje radostí. S každým takovým pocitem jste na dobré cestě, jak doplnit energii a užívat si každý, i když často ještě aprílový, den naplno. 

Poslouchejte své tělo: pokud vás přepadne únava, dopřejte si více odpočinku. Dobře se najezte, pravidelně pijte, čerpejte energii ze slunce a z probouzející se přírody. Snažte se nepropadat špatné náladě, vyhýbejte se stresovým situacím a nenuťte se do aktivit, které vás nebaví.

5. Otužování i aromaterapie 

K posílení imunity může přispět i otužování. Rozhodně je třeba začínat postupně, například s ranní studenou sprchou trvající zhruba pět minut. Zdraví prospěšné je také saunování: tedy v případě, pokud netrpíte zdravotními komplikacemi, které návštěvu sauny, popřípadě otužování, přímo vylučují. 

Dobrou náladu mohou podpořit některé esenciální oleje. Můžete využít aromalampu anebo přidat pár kapek do koupele. Doporučuje se například vůně citronu, pomeranče nebo máty.

Projevy jarní únavy zaznamenáváme nejčastěji v březnu a dubnu. Ustoupit by měly nejpozději do tří týdnů. Pokud se cítíte unaveně a bez nálady delší čas a pokud se u vás objevují i jiné obtíže, obraťte se na svého lékaře, aby vyloučil závažnější zdravotní nebo psychické problémy.