Jak si udržet zdravé opálení

Přivézt si z dovolené krásné opálení: splněno. Jak ale docílit toho, aby vás bronzová pokožka těšila co nejdéle? Přinášíme pět tipů, díky kterým vás letní barvička bude zdobit ještě pěkných pár týdnů.

Kdo nepodcenil přípravu, má vyhráno

Základy dlouhotrvajícího opálení jsou rozhodně už v přístupu k samotnému slunění. O tom, jak dosáhnout právě zdravého opálení, jsme psali na začátku letní sezony. Více se o zdravém opálování dočtete zde. Jestli jste nenechali nic v náhodě, můžete jásat. A pokud dodržíte ještě pár základních zásad, bronz vás jen tak neopustí.

1. Kohoutek otočte k modré

Namísto teplé koupele volte raději sprchu mírně teplou nebo vlažnou vodou. Teplá voda pokožku vysušuje, a ta pak rychleji ztrácí pigment.

2. Hydratace zvenku

Už při sprchování sáhněte po hydratačních přípravcích s lehčí konzistencí - ideální jsou mycí rostlinné oleje nebo pěny. Poté se důkladně a šetrně osušte a dopřejte tělu další dávku hydratace v podobě mazání, které kůži udrží dostatečně vláčnou a zamezí jejímu vysušování a loupání.

3. Hydratace zevnitř

Neméně důležitá je vnitřní hydratace, tedy přesněji řečeno dostatečný a vhodný pitný režim. Voda, případně přírodní ředěné zeleninové nebo ovocné šťávy jsou tou správnou volbou. Pravidelný a dostatečný přísun tekutin zajistí kromě jiného obnovu buněk a komplexně dobrou kondici vaší kůže.

4. A ještě zevnitř…

Nezapomeňte na vitamíny. Už předem je dobré počítat s pobytem na slunci a jídelníček doplnit o potraviny bohaté na betakaroten, který vás chrání před volnými radikály ze slunečních paprsků a zároveň podporuje zhnědnutí kůže a dlouhotrvající opálení. Najdete ho například v mrkvi, dýni, mangu, meruňkách, ve špenátu nebo v kapustě. Stejně tak si dopřejte antioxidanty: mlsejte ořechy a semínka či citrusy.

5. Peeling a bronz z kelímku

K odstranění odumřelých kožních buněk a rozzáření opálené pokožky vám pomůže tělový peeling. Dopřejte si ho jednou, maximálně dvakrát týdně a soustřeďte se zejména na sušší místa v okolí kolen, loktů a podobně. Kůži navlhčete, naneste tenkou vrstvu vhodného peelingu a jemnými krouživými pohyby masírujte. Rozhodně netlačte. Omyjte vlažnou vodou, osušte a ihned použijte hydratační tělový krém, olej nebo máslo.

Opálení se doporučuje podpořit samoopalovací kosmetikou, která zvýrazní barvu a pomůže vám udržet bronz co nejdéle. Při správném použití přípravku se nemusíte obávat oranžových skvrn. Zkuste takzvaný „samoopalovák” použít v tenké vrstvě na malém kousku kůže, důkladně jej rozetřete a uvidíte výsledek.

Výraznější barvu mohou získat místa, kde jsou strie nebo jizvy. Tomu se dá předcházet tím, že právě na místa s jizvou nebo striemi nanesete vrstvu vazelíny a až poté použijete samoopalovací přípravek. Barevný tón kůže by se tak měl sjednotit. Pokud se přesto bojíte vyloženě samoopalovacích přípravků, můžete zkusit jemnější tělová mléka se samoopalovacím efektem.