Zaostřeno na krásné nohy

Sandálky, žabky nebo pantofle co nevidět vystřídají zimní kozačky, které právě uklízíme do botníků, a tak nadešel ten správný čas zaměřit pozornost na pečlivou starost o chodidla. Pokud vás netrápí například mykóza, praskliny, otoky, kuří oka či výrazně ztvrdlé paty, nemusíte ihned navštěvovat profesionální pedikúru: základní péči zvládnete bez problémů doma. Začněte s ní určitě už nyní, aby se vaše nohy stihly po zimě zregenerovat a v létě zazářily zdravím a krásou.

Vitaminy, hygiena a pravidelné ošetření patří k základním pilířům domácí péče. S potížemi poradí profesionál

Starost o pleť, tělo, vlasy, k tomu ještě manikúra, pedikúra… Člověk někdy neví, kde mu hlava stojí a je rád, že si po náročném dni dopřeje tak akorát sprchu a vyčistí si zuby. Dobrou zprávou ale může být fakt, že si stačí osvojit pár základních kroků, díky kterým v konečném důsledku zkrátí čas, během něhož by jinak řešil narůstající řadu možných nepříjemných komplikací. Prevence se zkrátka vyplatí i v tomto případě.

1. Pevné a zdravé nehty podpoří vitaminy a minerály ve stravě 

Vyvážený jídelníček je alfou a omegou naší dobré kondice. Nehtům prospívá zejména zinek a železo a dále vápník, vitamin D, B7, A a E. Dopřejte si například maso – hlavně hovězí, ryby, ořechy, mák, mléčné výrobky, luštěniny, zeleninu nebo rostlinné oleje. Pokud vám některý z vitaminu či minerálů chybí, můžete samozřejmě zvolit i vhodný potravinový doplněk. 

2. Roli hrají správné boty i hygiena

Protože je zimní obuv uzavřená, nahrává toto prostředí snadnějšímu vzniku a rozvoji plísňové infekce. Takzvaná mykóza se může projevit například zarudlými a svědivými místy šupinovitého charakteru nebo změnou struktury či barvy nehtů. Onemocnění je nejen velmi nepříjemné, ale také zrádné, neboť se poměrně snadno šíří dál. Prevence nebo včasné řešení prvních příznaků významně usnadňují léčbu trvající v horších případech i několik měsíců. 

Během teplých dnů je dobré nohy často větrat, abychom zabránili jejich zbytečnému zapaření. Důkladná hygiena je samozřejmostí stejně jako pečlivé osušení chodidel včetně meziprstních prostor. Na trhu najdete také řadu osvěžujících přípravků (antiperspirantů, pudrů a podobně) nebo chladících vložek do bot, které vám mohou ulevit a pomoci navodit příjemný pocit ochlazení. 

3. Dopřejte nohám lázeň

Minimálně na deset až patnáct minut ponořte chodidla do lázně s teplou vodou a třeba i s přídavkem koupelové soli. Pro změkčení kůže můžete přidat šťávu z citronu nebo olivový olej. Poté nohy osušte a pomocí pemzy nebo skleněného pilníku jemně odstraňte ztvrdlou kůži. Pokud je vaše kůže ztvrdlá příliš nebo se objevily bolestivé praskliny, svěřte se raději do rukou odborníka!

Zkuste peeling: smíchejte med, olej a cukr a vzniklou hmotou jemně chodidla promasírujte. Nohy opět opláchněte a znovu důkladně osušte. Na závěr aplikujte vyživující krém. 

4. Nehty, které si zaslouží obdiv

Nehty na nohách zastřihávejte nůžkami či kleštičkami do roviny, aby nezarůstaly. Poté je krátce zapilujte, ideálně papírovým pilníkem, a kůžičky opatrně zatlačte dřívkem, které najdete v manikúře, směrem k nehtovému lůžku.

Před lakováním nehty očistěte a odmastěte šetrným odlakovačem, aby lak lépe držel. Doporučuje se podkladový lak a jako doplňková péče zpevňovač na nehty či pečující olej na kůžičky. 

5. Profesionální péče je profesionální péče

Návštěva profesionální pedikúry je určitě vhodná pro ty, kteří mají nepříjemné až bolestivé potíže. V salonu nohy ošetří a poradí. Zanedbaná péče a neřešené nežádoucí projevy nejsou jen estetickým problémem, ale především problémem zdravotním, který dokáže dlouhodobě potrápit. 

Profesionální péče ale prospěje i v případech standardní údržby, zvlášť po zimním období. 

6. Dva tipy pro letní dny

Když se vám naskytne příležitost, vyrazte ven na boso. Skvělá je procházka v trávě. Nohy vyvětráte, promasírujete, prokrvíte a zbavíte únavy. A nejen nohy. 

Nezapomínejte ale také svá chodidla chránit před škodlivými slunečními paprsky a před spálením. Používejte i na tato místa opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem.