Jak se zbavit chloupků

Odstraňování chloupků na těle už dnes patří k samozřejmé kosmetické péči téměř každé ženy. Stejně tak je už samozřejmé, že řadu metod takzvané epilace nebo depilace zvládnete v domácím prostředí. Stačí si jen vybrat vhodný způsob.

Aby pokožka byla hladká a zdravá: Epilace versus depilace

Zatímco epilace vás zbaví chloupku i vlasové cibulky, při depilaci odstraníte chloupek jen z povrchu kůže.

Klasické holení žiletkou

Nejjednodušší, nejrychlejší a zároveň bezbolestnou metodou depilace je holení žiletkou. Největší nevýhodou je naopak to, že po holení nezůstane pokožka dlouho hladká, proto se doporučuje holení opakovat minimálně a zároveň i maximálně (vzhledem k riziku podráždění kůže) dvakrát do týdne. K tomu hrozí zarůstání chloupků, kterému však lze předcházet dodržováním jednoduchých zásad:

  • Zapomeňte na používání pánských holítek! Pokud se chcete obejít bez podrážděné pokožky, volte rozhodně příslušenství určené právě pro dámy.
  • Stejně tak zapomeňte na suché holení. Před použitím žiletky opláchněte kůži teplou vodou a naneste dámský gel na holení. 
  • Používejte ostrou a čistou žiletku. 
  • Chloupky odstraňujte po směru růstu a po každém tahu žiletku opláchněte. 
  • Po holení pokožku omyjte studenou vodou a namažte ji vhodným přípravkem (tělové mléko apod.). Dopřejete jí tak potřebnou hydrataci. 
  • Doporučuje se také několikrát týdně aplikovat peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky, a zabrání tak ucpávání pórů.

Depilační krém

Jednoduchým, rychlým a bezbolestným řešením jsou také takzvané depilační krémy, které po nanesení chloupek na kůži v podstatě rozpustí. Pozor ale na citlivou pleť nebo alergie! Tato depilační metoda, jelikož depilační krémy obsahují hodně agresivní chemie, není rozhodně vhodná pro ženy s citlivou pokožkou, akné nebo jiným kožním onemocněním. Před aplikací je dobré zkusit trošku krému na předloktí: a pokud vám místo po nanesení nezčervená, nesvědí, nepálí a neprojeví se žádná jiná alergická reakce, můžete přípravek použít. Pokud se naopak toto projeví, krém okamžitě odstraňte a místo zchlaďte studenou vodou.

Vosk

Asi nejznámější epilační metodou je aplikace vosku, ať už horkého, studeného, nebo na páskách. Ovšem i v tomto případě by měly být opatrné ženy s citlivou pokožkou, kterou může tento způsob odstraňování chloupků dráždit. Proto je opět vhodné vyzkoušet vosk nejdříve na kousku těla - ale pozor, vyhněte se už poraněné nebo jinak podrážděné kůži, která by se po aplikaci vosku hůře hojila a hrozil by zánět. Stejně tak se doporučuje vyhnout se po použití vosku jeden den slunění. Kůže je zkrátka oslabená a náchylnější (vosk odstraní i vrstvu epidermis) a potřebuje chvíli času na regeneraci. Výhodou této epilace je, že pokožka zůstane hladká čtyři až šest týdnů.

Až čtyři týdny hladké pokožky slibuje také aplikace takzvané cukrové pasty. Dá se koupit již hotová, ale zase je dobré ji, vzhledem k značnému obsahu chemie, vyzkoušet nejdříve jen na kousku kůže. Cukrovou pastu vyrobíte i doma (riziko alergické reakce tak bude minimální): ze směsi cukru, citronu a vody. Zahřejete ji a nanesete (respektive ji vmasírujete do pokožky) proti směru růstu chloupků ve dvou až tří milimetrové vrstvě. Pasta by vám měla stále držet na dvou až třech prstech. Poté ve směru růstu chloupků a rovnoběžně s povrchem pokožky rychle a pružně trhněte. Postup opakujte, dokud nebude místo bez chloupků. Nezapomeňte na ošetření kůže vhodným přípravkem.

Pinzetové nebo kombinované epilátory

Velkou výhodou epilátorů je, že vhodný přístroj najde snad každá žena. Klasické pinzetové epilátory vytrhávají chloupky pomocí pinzet - čím více pinzet, tím je epilace méně bolestivá a rychlejší. Nevýhodou je, že pinzety musí chloupek uchopit, a tak musí být dorostlý do určité délky, což může být, hlavně v létě, trošku nepříjemné. Na trhu jsou i epilátory kombinované, které trhají chloupky a zároveň kůži masírují a odstraňují odumřelé buňky. Vybrané modely epilátorů mají různé nástavce pro různé části těla, takže se vám skvěle přizpůsobí. Záleží, kolik chcete do přístroje investovat. Nicméně pokud si spočítáte, kolik ročně utratíte jen za žiletky, které se na první pohled tváří jako nejlevnější varianta, možná už vám koupě epilátoru nebude připadat jako zbytečná rozmařilost.

IPL epilátory

Laserová a IPL technologie (ošetření intenzivním pulzním světlem) se dříve využívala v salonech, dnes už je dostupná i pro domácí použití. Patří mezi dlouhodobé metody epilace - pokožka vydrží hladká měsíce. Světelné impulzy z IPL epilátoru zahřívají chloupky přímo v koříncích. Tím kořínky uvedou do klidové fáze, chloupek vypadne a zároveň se nový tvoří výrazně pomaleji. S opakováním tohoto ošetření se pak růst chloupků významně omezuje. Moderní metoda je tedy jednak dlouhodobá, jednak bezbolestná a jednak šetrná k pokožce, protože nezasahuje jiné tkáně.

Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena nebo také fakt, že i když se jedná o šetrnou metodu, nemusí vyhovovat každému. Pro odstranění chloupků IPL technologií je totiž nezbytné, aby byl dostatečný kontrast mezi pigmentem pokožky a pigmentem chloupků. IPL epilátor tak není vhodný pro velmi tmavou pokožku a pro ženy s chloupky, které mají zrzavý, šedivý nebo velmi světlý blond odstín. Dále by je neměly používat těhotné ženy. Kontraindikací jsou i kožní melanomy. Znaménka nebo tetování je pak nutné přelepit náplastí a během ošetření IPL technologií od nich držet doporučenou vzdálenost.

Odstranění chloupků v obličeji

Vyjmenované metody depilace a epilace jsou zpravidla vhodné i pro odstranění chloupků v obličeji. V případě epilátoru nebo IPL epilátoru je samozřejmě dobré vsadit na kvalitu a použít příslušný nástavec. Vybrané přístroje nabízí i masážní hlavici, což po epilaci jistě oceníte. Co se týče vosku, právě v tomto případě se hodí spíše voskové pásky - přímo ty určené na jemné chloupky v obličeji. Jsou přizpůsobené nejen velikostně, ale také složením. Vhodná je i cukrová pasta, ale pokud vám chybí zkušenosti, zkuste ji nejdříve v kosmetickém salonu a nechte si poradit, jak ji aplikovat v domácích podmínkách. Existuje také takzvaný dermaplanning, což je holení pomocí čepele podobné skalpelu. Ta odstraňuje nejen chloupky, ale také odumřelé kožní buňky, díky čemuž je pleť hladší a jasnější. Doporučuje se absolvovat ji jednou za tři až pět týdnů, nicméně tmavé chloupky dorůstají viditelněji rychleji. Tento způsob není vhodný pro problematickou a citlivou pleť a obecně se určitě vyplatí začít s ním v rukou odborníka. Zkusit můžete i klasické holení žiletkou - dámskou - s použitím gelu na holení nebo depilační krém na obličej. Platí stejné zásady jako při použití na těle.

Doporučení: Odborníci doporučují začít s domácí depilací nebo epilací až v období hormonální zralosti: to obvykle znamená mezi patnáctým až osmnáctým rokem. Ukvapený začátek, kdy dospívající ještě trápí hormonální výkyvy, by nemusel prospět ani jejich pokožce, ani jejich sebevědomí. První zbavovávání chloupků tak rozhodně není od věci konzultovat alespoň v kosmetickém salonu.