Nezbytná každodenní péče o pleť jako relaxační rituál

Bez ohledu na další okolnosti platí, že naše pleť potřebuje pravidelnou péči. Nejde jen o estetické hledisko, ale také o hledisko zdravotní, kdy nás obecně zdravá kůže chrání před nežádoucími vlivy zvenčí, k nimž patří UV záření, mikroorganismy a další škodlivé látky.

Na jaře se vrací lehčí krémy a důraz na ochranu proti slunečnímu záření

Konkrétní kroky každodenní péče jsou pak závislé například na typu pleti, věku, ročním období či na tom, jak a čím naši pleť dále zatěžujeme. Jak by tedy denní pečující rutina měla vypadat a čím je specifická právě na prahu jara s vidinou letních paprsků?

Krok 1: Odličujeme, čistíme, tonizujeme

Líčení musí po každém dni pryč, nicméně pravidelné čištění je nutné i v případě pleti bez make-upu, jelikož i tak je kůže během dne zatížena dalšími nečistotami. Na obličej (vyhněte se citlivé oblasti kolem očí) naneste potřebné množství čistícího přípravku a opláchněte vlažnou vodou. Nepoužívejte příliš horkou vodu: může způsobit podráždění. 

Oči a jejich okolí je vhodné ošetřit odličovačem pro oční make-up. Pomocí odličovacího tamponu důkladně ale jemně otřete oko od vnitřního koutku k vnějšímu.

Použitím pleťové vody odstraníte poslední zbytky nečistot, pleť osvěžíte a obnovíte její přirozené pH. 

Na trhu jsou k dispozici také takzvané micelární vody, které kombinují odličovač očního make-upu, čistící přípravek i pleťovou vodu. Jsou pohodlnější alternativou, nicméně lepšího výsledku dosáhnete při použití samostatných přípravků.

Krok 2: Hydratujeme

Odlíčená a vyčištěná pleť mnohem lépe absorbuje účinné látky obsažené v pleťových výrobcích. 

Pokud užíváte séra, která jsou určena pro zvláštní péči, je vhodné nanášet je po použití pleťové vody na důkladně vyčištěnou pleť. Až poté by měl přijít na řadu denní či noční krém. Toto pořadí zaručí, že se látky obsažené v séru dostanou hlouběji do pleti a poskytnou maximální možný účinek. 

Denní i noční krém má za úkol pleť hydratovat a vyživovat přesně tak, jak váš typ pleti potřebuje. Pro denní péči jsou určené krémy obsahující ochranný sluneční faktor. Některé výrobky pro specifické problémy obsahují pečující pigmenty, a i ty by se měly používat ráno. Naopak noční péče má za úkol především hydratovat a obnovovat buněčnou strukturu. Na jaře a v létě jsme pak zvyklí používat spíše lehčí krémy než v zimě, stejně tak denní přípravky jsou lehčí než přípravky noční. Mnohé výrobky jsou určeny jak pro denní, tak i pro noční péči. 

V případě, že žádné sérum nepoužíváte, nanášejte krém hned po aplikaci pleťové vody.

Velmi citlivé a tenké oblasti kolem očí prospívají oční krémy, které se nanášejí po denním či nočním krému ve slabé vrstvě jemným poklepáváním. Zejména ráno může být příjemné použít krém, který se chvíli před tím chladil v lednici. 

Další užitečné tipy

  • Pleť si naši pozornost zaslouží ráno i večer. Zatímco ráno ji ošetřujeme po spánku a probouzíme ji do nového dne, večer ji zbavujeme celodenních nečistot a námahy a dopřáváme jí zaslouženou regeneraci. Stejně tak jsme obvykle nastaveni i my jako celek. Vnímejte péči o pleť nikoliv jako nepříjemnou povinnost, ale jako běžný rituál, který patří k vaší relaxaci. 
  • Vybírejte přípravky, které jsou vhodné pro váš typ pleti. Sledujte také, zda byl výrobek důkladně testován a zda je dobře snášen i na citlivé pleti.
  • Pokud máte mastnou, smíšenou a normální pleť, budou pro vás vhodnější čistící gely. Pokud je vaše pleť sušší, sáhněte spíše po čistícím mléku. 
  • Pro denní péči je vhodné vybírat krémy s ochranným slunečním faktorem (označeny SPF). Obvykle jsou k dispozici s hodnotou SPF 15. Pokud máte ale pleť světlejší a náchylnější k zarudnutí, pokud trávíte čas na slunci nebo pokud máte kožní problémy, je vhodné užívat krém s vyšší ochranou, případně místo denní péče použít opalovací přípravek s příslušným ochranným faktorem. Přehnané vystavování pleti slunci bez dostatečné ochrany vede mimo jiné k jejímu předčasnému stárnutí. 
  • Zvlášť po zimě bývá plet zašedlá a suchá. Je proto dobré zařadit do rutinní péče peeling a masku, ideálně dvakrát do týdne. Kvalitní kosmetické produkty se dají zakoupit, poklady však ukrývá i naše lednička nebo spíž. Jako peeling poslouží například ovesné vločky smíchané s vodou, ingredience do masky kombinujte podle vašeho typu pleti. 
  • Dopřejte si péči v profesionálním kosmetickém salonu. Naberete sílu i inspiraci. 
  • V případě kožních onemocnění či jiných komplikací je dobré poradit se s lékařem. 

Zdraví a krása začíná uvnitř

I v souvislosti s touhou po krásné a zdravé pleti je dobré si uvědomit, že naše snažení je spojené nejen s „povrchovou“ péčí, ale také se zdravým životním stylem. Vyvážený jídelníček plný vitamínů a minerálů, pohyb na čerstvém vzduchu, dodržování pitného režimu, dostatečný spánek: to jsou další faktory významně se podepisující i na kvalitě naší kůže. 

Pro ty, které trápí specifické problémy, jako například akné, suchá pokožka, atopická dermatitida, citlivá pleť a další, pak platí ještě další obecná doporučení zmírňující jejich projevy. Je proto dobré poznat vlastní tělo, všímat si jeho projevů a naslouchat tomu, co (nejen) pleti a kůži vyhovuje a co naopak vyhovující není – a podle toho se zařídit.