Jak vybrat parfém, aby vám 100% seděl?

Vybíráme parfém na míru

Lámete si hlavu, jak vybrat parfém, který se bude líbit vám i ostatním? Možná jste si tuto otázku už také položili. Jestliže znáte sami sebe a víte, co se vám líbí, pak by to neměl být problém.

Při výběru vhodného parfému je podstatné, jaké vůně se vám líbí. Dáváte přednost svěžím květinovým tónům, nebo raději silnějším orientálním? Při výběru voňavky si dejte na čas, nespěchejte.

Rozdíl mezi toaletní vodou a parfémem

1. Parfém (Parfum/Extrait)

Obsahuje 15-40 % vonných esencí. Pravý parfém vyrábí pouze několik značek, obvykle v malém balení, cena je vysoká. Jelikož jsou velmi intenzivní, stačí nanést pouze malé množství, dlouho vám tedy vydrží.

jak-vybrat-parfém

2. Parfémovaná voda (Eau de Parfum)

Parfémovaná voda má obvykle vysokou koncentraci (15 - 18 %) vonných látek, což ji činí velmi intenzivní. Díky tomu se vůně uvolňuje postupně a dlouho vydrží. I na konci dne ji stále budete cítit. Použitím parfémované vody můžete výrazně podtrhnout svou osobnost. Avšak dbejte na to, aby se aplikovala jen jednou či dvakrát, protože příliš velké množství může vést k tomu, že vůně je až moc silná a nevynikne tak, jak by měla. Méně někdy znamená více.

3. Toaletní voda (Eau de Toilette)

Toaletní voda má nižší koncentraci vonných látek, obvykle 10 %, takže není tak intenzivní jako parfémovaná voda. Její vůně se postupně ztrácí během dne. Pokud hledáte vůni vhodnou například do práce, která bude mít jemnější a svěží charakter, toaletní voda je ideální volbou. Toaletní voda také není tak cítit z oblečení a vlasů.

4. Kolínská voda (Eau de Cologne)

Nejméně koncentrovaná, obvykle 3-5 %. Je možné ji aplikovat i několikrát za den. Její vůně je jemná a rychle se vytrácí. Mezi nejznámější produkty patří originální kolínská voda č. 4711.

5. Tělový sprej

Tyto spreje jsou jemné a hravé. Občas se zaměňují s deodoranty, ovšem slouží k něčemu jinému. Na malou chvilku poskytnou svěží vůni. Často je dokáže přebít i parfémované tělové mléko.

Hlava, srdce, základ – složení parfému

Parfém se mění, takže vám po pár minutách může vonět jinak, než v momentě, kdy si ho nastříkáte. Parfém je složen z vysokých, středních a nízkých tónů, kterým se říká právě hlava, srdce a základ.

  • Hlava – ucítíte jako první, jde tedy o první dojem z vůně. Asi po 15 minutách ustupuje do pozadí
  • Srdce – poté přichází na řadu srdce vůně, jde o nejdůležitější část vůně. Srdce cítíme delší dobu, velmi ovlivňuje to, jak voňavku vnímáme jako celek.
  • Základ – nízké tóny jsou cítit nejdéle. Pokud již necítíte hlavu ani srdce, cítíte právě základ. Jestliže váháte s výběrem parfému, počkejte, než se projeví právě jeho základní tóny. Základ ovlivňuje také pH pokožky, hormony, výživa a další. Jedná se o souhru různých činitelů, u každého tedy základ voní jinak.

Otázky, které si položte před nákupem parfému

V parfumerii při výběru parfému si položte následující otázky, které vám značně usnadní výběr té nejlepší vůně pro vás.

jak-vybrat-parfém01

Jaké vůně preferujete?

  • Květinové – pro romantiky
  • Ovocné – pro milovnice léta a ovoce
  • Orientální – tajemné vůně
  • Dřevité – dlouhotrvající vůně pro sebevědomě dámy

Jaké barvy se vám líbí?

  • Bílá – svěží ovocné či květinové vůně (citrusy, broskve, růže, lilie, jasmín)
  • Černá – květinové, orientální či dřevité (gardénie, hyacint, pačule, pepř, vanilka)
  • Červená – dřevité, orientální a květinové parfémy
  • Modrá – květinové a ovocné vůně, které jsou svěží (citron, jablko, konvalinka, jasmín, magnolie)
  • Zelená – květinové parfémy (květy pomerančovníku, jasmín, lotos, fialky)

Nezapomeňte pri volbě barvy i na svůj oblíbený lak na nehty. Ten můžete s parfémem sladit taktéž.

Jaké jste znamení?

  • Dřevité vůně – zemská znamení (býk, panna, kozoroh)
  • Výrazné vůně – ohnivá znamení (beran, lev, střelec)
  • Květinové romantické vůně – vodní znamení (rak, štír, ryby)
  • Neobvyklé vůně – vzdušná znamení (blíženci, váhy, vodnář)

Tento výčet je pouze orientační. Neznamená, pokud jste lev či beran, že se pro vás nehodí květinové vůně a naopak.

Na jakou příležitost parfém vybíráte?

Pokud se rozhodujete pro vůni na každodenní nošení, doporučujeme lehké a svěží toaletní vody. V případě, že se snažíte okouzlit partnera, sáhněte po sladkých vůních, které evokují blízkost. Jestliže potřebujete v obchodním prostředí působit sebevědomě, zvolte kořeněné a intenzivní vůně.

Jak nejlépe otestovat vůni v parfumerii

Trávit celý den v parfumerii, hledající tu správnou vůni, není nejlepším řešením. Příliš mnoho vůní může vaše čichové receptory zahlcovat a zamezit vám vnímat jednotlivé tóny parfému. Doporučujeme tedy zkoušet maximálně tři vůně najednou.

Možná se ptáte, jak si vybrat parfém, aniž byste ho vyzkoušeli na vlastní kůži? K dispozici jsou speciální proužky, které můžete použít k testování v obchodě. Důležité je používat každý proužek pouze pro jednu vůni a nechat si alespoň pět minut čas, aby se vůně rozvinula. Mezi jednotlivými vůněmi si přičichněte k zrnkové kávě, která bývá k dispozici. Ta neutralizuje pachy. Z hygienických důvodů nečichejte přímo k lahvičkám. Ovšem pamatujte si, že vůni dokonale poznáte až v momentě, kdy ji aplikujete na kůži, takže si tester stříkněte na zápěstí.

parfem-hlavni

Parfémové rodiny

Vůně se dělí do kategorií podle jejich charakteristických vonných tónů. Různé ingredience ve vůni a jejich interakce s pokožkou dělá z každého parfému unikát. Základní skupiny parfémů jsou následující:

1. Květinové vůně

Květinové parfémy obsahují květinové vůně, zejména jde o evropské květiny, jako jsou růže, jasmín, fialka, konvalinka, frézie, lilie a třešňový květ. Kombinací různých květin vzniká jedinečné aroma. Květinové vůně se často nacházejí v hlavě a srdci vůně. Tyto vůně jsou jemné a podporují nebo zintenzivňují vaši náladu a pocity podle vaší reakce na ně. Levandule je až mýdlová vůně, takže jestliže hledáte svěží vůni, toto nebude nic pro vás.

2. Dřevité vůně

Nejznámější dřevitou složkou je santalové dřevo. Mezi další patří cedr, pačuli, ty dodávají parfému teplo a bohatost. Často jsou míchány s orientálními esencemi, jako je madagaskarská vanilka.

3. Orientální vůně

Orientální vůně jsou kombinací ambry, vanilky, fazolí Tonka a pačuli. Patří mezi nejtajemnější a nejkomplexnější skupinu vůní. Tyto vůně patří k nejstarším, používají se již po staletí, jde například o kadidlo. Tyto vůně jsou teplé, bohaté a smyslné.

4. Ovocné vůně

Ovocné vůně jsou oblíbené pro svoji jednoduchost. Sladká vůně ihned přitahuje pozornost. Tyto vůně jsou vhodné pro každého, bez ohledu na věk nebo pohlaví, ale častěji je preferují ženy, které hledají lehké a svěží aroma. Obsahují směs různých druhů ovoce, včetně broskví, malin, lesního ovoce, červeného ovoce, jablek a hrušek, často doplněných o citrusové plody a jemné květiny.

5. Citrusové vůně

Osvěžující citrusové vůně jsou často plné citrusových plodů, jako jsou citrony, grep a s lehkými tóny trávy nebo bylinek, jako je šalvěj a mateřídouška. Tyto vůně jsou osvěžující a jsou oblíbené na jaře a v létě. Jsou ideální i pro ty, kteří preferují lehčí vůně a nechtějí cítit nic příliš intenzivního.

6. Vodní vůně

V těchto parfémech najdete vůni moře a vodního melounu. Obsahují leknín, lotos, vodní meloun, bambus, citrusy, mořské řasy a sůl. Tyto voňavky jsou velmi svěží.

7. Kožené vůně

Kůže je doplněna o květinové, ovocné a tabákové vůně. Obvykle se jedná o unisex voňavky.

8. Chypre vůně

Tato vůně je pojmenována podle ostrova Kypr, kde se nachází zvláštní aroma způsobené přítomností lišejníku. Další charakteristické ingredience zahrnují kůži, hořké silice a dehet.

9. Fougere vůně

Tento název vznikl od francouzského pojmenování kapradí. Jde o tzv. zelené vůně, tedy kapradí a bylinky, obvykle se jedná o pánské vůně. Dále obsahují pačuli, vetiver, tabák, levandule a tymián. V těchto parfémech cítíte suchost, hrubost a horkost.

Vhodný parfém vám dodá sebevědomí, podtrhne vaši hravost či přidá na svůdnosti. Vybírejte proto pečlivě a důsledně.